Wijktoezicht

Wat is wijktoezicht?

Eigenlijk zijn wij allemaal al wijktoezichthouders van Klapwijk. Als je bijvoorbeeld je hond uitlaat, door de straat fietst of een wandelingetje maakt, dan kijk je om je heen en als je iets verdachts ziet dan kun je dit melden bij 0900-8844 (of 112 afhankelijk van de ernst van de situatie).

Je kunt er echter ook voor kiezen om officieel wijktoezichthouder te worden. Als je per maand 1 á 2 uur tijd hebt kun je samen met een andere Klapwijkbewoner een ronde lopen voor het wijktoezicht. Het is goed voor de gezondheid, de sociale contacten, ontspannend en vooral goed voor de veiligheid in de wijk. Het team van wijktoezichthouders bestaat uit circa 30 mensen: mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het is een heel gezellig team. Ben je 18 jaar of ouder dan ben je van harte welkom in ons team.

Als teamlid kun je je aanmelden voor een ronde op de dag en tijdstip dat jou het beste uitkomt. Dit kan via onze site die bereikbaar is via de computer en mobiel. Als iemand anders zich bij je aansluit krijg je automatisch bericht via de mail. Je spreekt met elkaar af waar je de ronde wilt starten. Aan het begin van de ronde bel je met het politiebureau. Ze weten daar dan dat er mensen een ronde in Klapwijk lopen en kunnen nog aanwijzingen geven waar je specifiek op kunt letten. Tijdens de ronde vang je geen boeven, maar signaleer je onveilige situaties (openstaande ramen/deuren, sleutels in deuren (afgelopen jaar wel 30 keer), kapotte lantaarnpalen, gevonden voorwerpen (als sleutels, bril en telefoon), verdachte personen of auto’s etc.). Door je zichtbare aanwezigheid schrik je mogelijk ook inbrekers af (maar dat kunnen we natuurlijk niet aantonen).

Het afgelopen jaar heeft gestaan in het teken van Covid. Wandelen is erg populair en als je toch wilt wandelen dan kun je dat goed combineren met een rondje wijktoezicht. Meerdere nieuwe lopers hebben zich aangemeld om op deze manier het nuttige met het aangename te combineren.