18 oktober 2021

Het klimaat verandert, wij dus ook

Hoosbuien, langdurige droogte en extreem hoge temperaturen leiden steeds vaker tot overlast en schade. Door bebouwing en verharding stroomt het regenwater bovendien direct af naar het riool, in plaats van het vast te houden voor droge tijden.

Iedereen kan bijdragen

Iedereen kan zelf iets doen om overtollig regenwater na een zware regenbui op te vangen. Zo kunt u tuintegels vervangen door groen, een groen dak op uw huis of schuur aanbrengen of uw regenpijp doorzagen en het water in een regenton opvangen.

Ook waterdoorlatende tegels of grind in de tuin, een wadi, infiltratiekratten onder het terras of een groene heg in plaats van een schutting dragen bij aan minder wateroverlast. Het water kan bovendien gebruikt worden tijdens droge periodes. Van kleine tot grote initiatieven: iedereen kan bijdragen. Want regenwater valt overal.

Het vergeten plantseizoen

Het najaar is een zeer goed jaargetijde om te planten en te zaaien in de tuin en te zorgen voor een jaarrond mooie, kleurige tuin.

In het najaar droogt nieuwe aanplant minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen.

Tegenwoordig gaan we vooral in het voorjaar in de tuin aan de slag. Daarmee is het ideale plantseizoen naar de achtergrond verschoven: het najaar. Door te planten in de herfst, kun je bij het ontluiken van de lente al genieten van een groene en bloeiende tuin. En planten in het najaar biedt nog veel meer voordelen. Ga naar www.vergetenplantseizoen.nl voor meer informatie en vele tuintips.


Terug