15 februari 2019

HartslagNu

Vanaf 31 augustus 2018 heeft Nederland één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners die zijn aangesloten bij het systeem kunnen nu overal in Nederland worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand. Waar ze ook zijn. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat op deze schaal burgers alarmeert om het slachtoffer van een hartstilstand te hulp te schieten.

Het nieuwe HartslagNu is een samenvoeging van twee oproepsystemen, HartveiligWonen en HartslagNu, die ieder een deel van ons land bedienden. Voorheen was inzet van burgerhulpverleners bij een hartstilstand niet mogelijk als de burgerhulpverlener zich bevond buiten de regio waar hij of zij was aangemeld.

Reanimatie en de inzet van een AED binnen de eerste 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. In een situatie waarin elke minuut telt, kunnen de burgerhulpverleners van HartslagNu snel ter plaatse zijn. Zo kan de hulpverlening al starten terwijl de ambulance nog onderweg is en heeft het slachtoffer de beste overlevingskans.

In de wijk hebben wij diverse AED apparatuur beschikbaar voor als er zich een hartstilstand zou voordoen. Er is een apparaat aan het appartementengebouw aan het Vrouwenrecht beschikbaar welke ook is aangesloten op het landelijk netwerk. Daarnaast zijn nog enkele apparaten beschikbaar nl. op de Mariaschool, in de Ontmoetingskerk en in het wijkcentrum aan de Gantellaan.

Meld je aan voor een AED (herhalings)cursus via de agenda


Terug