Maandag 1 april 2024, 2e paasdag, organiseert de bewonersvereniging Klapwijk een vossenjacht voor de kinderen uit de wijk.
Vanaf 12.00 uur kun je een stempelkaart halen bij de vrijwilligers die aan het begin van het nieuwe wijkpark staan. Ter hoogte van de fietsrekken aan de Anne Franklaan.

Vervolgens kun je op zoek naar 8 vreemde mensen die rondlopen in de wijk. Is het een vos? Dan krijg je een stempel op je stempelkaart.
Heb je alle 8 vossen gevonden, dus 8 verschillende stempels? Dan mag je met je volle stempelkaart op zoek naar de paashaas. Wie weet heb je wel iets lekkers verdiend! Om 14.00 uur zullen de vossen weer veranderen in gewone mensen. We hopen op mooi weer en dat er weer veel gezinnen mee zullen doen. Aanmelden is niet nodig. Tot 1 april!

deze pagina

Recent heeft iedereen de door de gemeente Pijnacker-Nootdorp verspreide nieuwsbrief over Klapwijk ontvangen.

Fase 1 van de herinrichting van Klapwijk is inmiddels voltooid en ook het wijkpark is gereed. Dit jaar is begonnen met Fase 2 en Fase 3A. In bijgevoegd kaartje is de planning per wijkdeel voor de komende jaren zichtbaar. Voorafgaand aan de werkzaamheden is het nodig een aantal bomen en overige planten te verwijderen. Per wijkdeel worden de bewoners voorafgaand aan de werkzaamheden geïnformeerd (door de opdrachtgever van het betreffende werk; dit is niet altijd de gemeente).

Fase 2: In februari is aannemer Van Vulpen gestart met het vernieuwen van kabel en leidingen van Stedin en Dunea. Na de zomer 2024 zouden deze werkzaamheden gereed moeten zijn. Omdat de gemeente geen opdrachtgever is voor deze werkzaamheden, kunt u bij Stedin en Dunea terecht voor vragen. In het voorjaar van 2025 wordt begonnen met de ophoging, het vernieuwen van de riolering en de klimaatbestendige inrichting.

Fase 3A: In september 2024 wordt gestart met de ophoging, het vernieuwen van de riolering en de klimaatbestendige inrichting.  In de zomer van 2024 organiseert de gemeente een aparte informatieavond over de details per straat.

Fase 3B. Eind 2024 worden de werkzaamheden in fase 3B gestart (Vrouwenrecht). Eerst worden de hoofleidingen- en kabels verlegd, waarna begin 2025 wordt gestart met de zandophoping. Door de werkzaamheden aan het Vrouwenrecht wordt de ingang van de wijk afgesloten voor verkeer. De gemeente heeft in december 2023 het verkeersbesluit genomen om tijdens de afsluiting de Hoogseweg tijdelijk open te stellen voor autoverkeer (omdat een wijk altijd twee ontsluitingen nodig heeft). Tegen dit besluit lopen nog een aantal bezwaarprocedures, welke eerst afgerond moeten worden.

 

deze pagina

De bewonersvereniging Klapwijk organiseert dit jaar op zaterdag 1 juni van 13.00-19.00 uur hun jaarlijkse Klapwijkfeest. Het feest vindt plaats op de vertrouwde plek in het wijkpark aan de Anna Franklaan.

Ook dit jaar is het gelukt een uitgebreid programma samen te stellen waar jong en oud plezier aan zal beleven. Denk aan de traditionele rommelmarkt, schminken, henna tattoo, een kindershow, springkussens, 3-kamp, een knutselactiviteit, de kinderboerderij, de brandweerwagen en het treintje en uiteraard zijn er diverse lekkere versnaperingen te verkrijgen.

We sluiten de middag af met live muziek waarbij bewoners onder het genot van een hapje en drankje elkaar kunnen ontmoeten. Het volledige programma zal binnenkort huis aan huis bezorgt worden in de gehele wijk en kunt u terugvinden op onze website www.bvklapwijk.nl.

Het wijkfeest draait volledig op vrijwilligers. Bent u van plan om te komen en kunt u een uurtje helpen bij een van de vele activiteiten meldt u dan alsjeblieft aan via: wijkfeest@bvklapwijk.nl of stuur een appje naar Annette de Weerd 0624552106.

We zien er naar uit u tijdens het wijkfeest te ontmoeten en er samen een geslaagde dag van te maken!

deze pagina

De bewonersvereniging wordt niet altijd op de hoogte gesteld op (aankomende) werkzaamheden in de wijk. Als het goed is, worden direct omwonenden wel van te voren ingelicht door middel van een brief.

Het betreft onder andere:

  • de werkzaamheden aan de nieuwe voetbalkooi op het voetbalveldje aan de Klapwijkseweg. Deze voetbalkooi vervangt de kooi naast het tankstation in Tolhek, omdat deze plaats gaat maken voor woningbouw
  • de graafwerkzaamheden op het Corry Besselingplantsoen (vanwege uitgraven van de woekerende Japanse Duizendknoop). Hierdoor ontstond een diep gat, dat door de overvloedige regenval vol liep en een gevaar vormde voor spelende kinderen. Om de veiligheid van de omgeving te kunnen waarborgen, zal de gemeente het gat alsnog vullen en draineren. Hierna zal er een kruidenweide ontstaan.

Het bestuur probeert de communicatie te verbeteren, maar door diverse oorzaken (o.a. een niet-volledige bezetting) is het lastig om altijd up-to-date te zijn.

Via bijvoorbeeld de Telstar en Telstar online kunt u ook het nieuws vanuit de gemeente volgen.

Bron: Foto van Telstaronline.

deze pagina

De gemeente heeft het project “Warmtenet Klapwijk” geëvalueerd. Dit om inzicht te geven in de wijze waarop het project is vormgegeven, wat daarvan is geleerd en welke aanbevelingen er zijn. Het evaluatierapport van het project aardgasvrij Klapwijk is te vinden via www.pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl 

Verder is een groep trainees van organisatie DisGover bezig met een project voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp, een adviesbureau en anderen met betrekking tot het verduurzamen van bestaande woonwijken. Ze richten zich daarbij specifiek op het gasloos maken van woningen.
Hun vraag:
“Vanuit de gemeente zijn hiervoor al verschillende trajecten gestart, maar het is gebleken dat het toch lastig is om mensen stappen te laten zetten zonder gebruik te maken van subsidies of dwingende wetgeving. Bij ons is de vraag neergelegd hoe ervoor te zorgen dat toch stappen worden gezet richting het doel om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn.
Inwoners zijn een cruciale speler in dit vraagstuk, en vandaar dat het ons ontzettend waardevol lijkt om met hen te spreken; zodoende zijn we uitgekomen bij Bewonersvereniging Klapwijk. Mochten jullie er als bewonersvereniging (of bewoner) voor open staan om ons te spreken en jullie ervaringen met ons te delen, dan kunnen jullie me bereiken op 06-11771789 of via gaseraf@disgover.nl. Dan kunnen we direct kijken of we een passend moment kunnen vinden”.
Ook is een groep bouwkunde studenten geïnteresseerd in onze ervaringen.
In het kader van de module Empirische Onderzoeksmethoden voor Bouwkunde gaat een groep studenten een onderzoek uitvoeren. Het onderwerp is de transformatie van de wijk Klapwijk naar een aardgasvrije wijk. Ze zijn er van op de hoogte de transformatie tot op heden is vastgelopen. Barrieres bij de transformatie en de interactie tussen wijkbewoners, de gemeente en bedrijven worden bestudeerd om een duidelijk beeld te krijgen van wat zich afspeelt. Het doel is om de kennis die hierbij wordt opgedaan in te kunnen zetten bij de toekomstige transformatie van andere wijken.
Heb je interesse om aan het onderzoek deel te nemen, dan graag contact opnemen via secetaris@bvklapwijk.nl

 

 

 

deze pagina

De gemeente doet een oproep voor deelname in het participatieproject voor het toekomstige hondenpension aan het eind van de Gantellaan.

Dit houdt in dat bewoners (van Tolhek en Klapwijk) kunnen meebeslissen in de inrichting van het terrein, en dan met name het groen op het perceel. Wie wil hier aan deelnemen? Door de plaatsing van bomen en struiken wordt het beeld aantrekkelijker en kan eventuele geluidshinder worden beperkt.

Reacties graag naar dhr. Zeeman, via klapwijk@pijnacker-nootdorp.nl

 

 

deze pagina

Zoals wellicht niet bij iedereen bekend is, rijdt er doordeweeks ook in Klapwijk openbaar vervoer in de vorm van de EBS buurtbus.

De buurtbus is de officiële EBS lijndienst 284, die dus voor iedereen toegankelijk is met een ov-pas, bankpas of betaling met je mobiel.

De buurtbus rijdt op werkdagen, ieder uur tussen 7.56 en 17.45 uur en wordt gereden door ca 70 vrijwilligers.

Het unieke van de buurtbus is dat u niet alleen bij de officiële haltes kan in- of uitstappen, maar door even je hand op te steken ook op iedere willekeurige locatie langs de route, mits het veilig en verantwoord is om hier te stoppen.

De buurtbus rijdt twee richtingen op in Klapwijk. Vanuit het centrum rijden we via het Vrouwenrecht, Marga Klompélaan, Anne Franklaan en de Miep Gieslaan door de wijk Tolhek richting Keizershof, waar we stoppen voor uw overstap op de Metro richting Rotterdam of Den Haag, alsmede op RET lijn 174 (richting Rotterdam N of Delft). Ook kunt u hier eruit naar het winkelcentrum Keijzershof of voor uw bezoek aan de Weidevogelhof. Via de Faunalaan en later dit jaar de Floralaan gaan we over de N470 richting De Ruyven/Delfgauw Emerald.

Vanaf de N470 heeft u direct een stop om eventueel via het tunneltje naar de Ruyven te lopen. Hierna rijden we door via winkelcentrum Emerald en De Kiezel. Vervolgens verlaten we Emerald en kunt u eventueel overstappen op EBS lijn 455 (richting Zoetermeer of naar Delft/’s Gravenzande). Via het kerkelijk centrum in Delfgauw gaan we door de Oude Leede met de zorgboerderij en de Ackersdijkse plassen weer terug via Keizershof en Tolhek naar Klapwijk.

 Nu gaan we vanuit Klapwijk richting het centrum.

Ook hier kunt u weer overstappen op de metro richting Den Haag of Rotterdam of EBS lijn 455naar Zoetermeer of Delft. Ook kunt u vanaf hier naar de Schakelaar of het Parochiehuis. Vervolgens stoppen we in het centrum bij o.a. het winkelcentrum Ackershof. Hierna rijden we langs de bibliotheek via de Lidl en tuincentrum Bloei richting de wijk Koningshof met sporthal Het Baken en het gemeentehuis. Daarna gaan we weer via het centrum door richting Pijnacker Noord, waar we na het Denksporthuis op de Nobellaan onze laatste stop in Pijnacker hebben voor het Zwembad en de sportvelden.

Nu vervolgen we de route richting Nootdorp, hierbij komen we langs de begraafplaats en de Dobbeplas.

Via de wijk achter het Raadhuis gaan we richting metro station Nootdorp, waar u eventueel over kunt stappen op EBS lijn 60 richting Delft station. Daarna gaan we via de sportvelden richting de Dorpsstraat en Veenhage naar winkelcentrum Parade. Hier kunt u overstappen op HTM tram lijn 15 richting Den Haag. Vervolgens maken we een rondje over Craeyenburch terug naar de Parade om vervolgens door te rijden richting het NS station Ypenburg. Hier kunt u behalve de trein ook overstappen op EBS lijn 30 (richting Naaldwijk via Rijswijk of naar Zoetermeer), of de tramlijn 19 (richting Delft of Leidschenhage).

 Vanaf hier rijden we de omgekeerde route in omgekeerde volgorde terug naar Klapwijk.

 U leest het goed, met de buurtbus direct vanuit Klapwijk kunt u met het openbaar vervoer de wijde wereld in.

Mocht u meer willen weten over de buurtbus kijk dan eens op https://buurtbuspijnacker.nl/ hier vind u o.a. de volledige dienstregeling met de vertrektijden vanuit Emerald/Delfgauw en de aankomsttijden van uw mogelijke bestemming.

 Hopelijk tot ziens in een van onze buurtbussen!!

deze pagina

In ons wijkpark is sinds de herinrichting een waterbuffer gerealiseerd, maar wat is dit nou precies?
Onze waterbuffer is recentelijk vermeld geweest in het Technisch Weekblad (23-02-2024), een kopie van dit artikel kunt u hieronder lezen.

Elke druppel telt

Als kersverse winnaar van de Zero Waste Challenge 2024 is FieldFactors eind januari veel in de media. En dat is niet onterecht: afnemers maken dankbaar gebruik van hun ontworpen systeem om regenwater op te vangen en te hergebruiken. De Delftse start-up won de prijs van World Economic Forum met hun BlueBloqs, een technologie die natuurlijke zuivering en opslag van regenwater in de ondergrond in de stad combineert.

Bluebloqs helpt steden klimaatbestendig te worden, en dat is hoognodig in een tijd waarin extreme weersomstandigheden steeds meer voor zullen komen. Ook door de snelle groei van de stedelijke bevolking wordt verwacht dat de vraag naar water tegen 2050 met 20 tot 30% zal toenemen. BlueBloqs is een slim systeem dat regenwater opvangt, zuivert, en het opslaat voor hergebruik. Het voorkomt wateroverlast door de grootschalige regenwateropvang. Door regenwater in de onder- grond, na het te zuiveren, op te slaan kan het bovendien worden benut in droge perioden. Hierdoor biedt Bluebloqs een integrale oplossing voor droogte in steden en legt het zogenoemde ‘Urban Waterbuffers’, ofwel ondergrondse waterbergingen, aan.

Waterbufferals oplossing bij bodemdaling

Veel gemeentes kampen met steeds meer uitdagingen bij het klimaatbestendig maken van woonwijken en binnensteden. Bijvoorbeeld het Zuid-Hollandse Pijnacker-Nootdorp, dat een oplossing zocht voor de woonwijk Klapwijk waar de bodem sterk daalde als gevolg van fluctuerende grondwaterstanden en het plaatselijk verdrogende veen. Op sommige plekken is de bodem zelfs 80 cm gedaald in de afgelopen 30 jaar, terwijl 1 cm daling per jaar gebruikelijk is in deze wijk. Een geplande, grootschalige renovatie van de riolering in de wijk bood de kans om dit meteen aan te pakken. Ook wilde de gemeente het regenwater beter beheren. Uit de haalbaarheidsstudie, van de gemeente in samenwerking met waterschap Hoogheemraadschap van Delfland, bleek dat er in Klapwijk maar liefst 3 Urban Waterbuffers gerealiseerd kunnen worden. De eerste is inmiddels een feit.

‘De uitdaging ligt met name bij de borging van de waterkwaliteit’

Kans voor FieldFactors

FieldFactors werd door Pijnacker-Nootdorp gevraagd om een ondergrondse waterberging van 30.000 m3 aan te leggen, op 35 meter diep. Wilrik Kok, CCO van FieldFactors, vertelt: “De molgoten op straatniveau vangen het regenwater op, waarna het via Wadi’s in de bodem kan infiltreren naar een drainage transportriool, een zogenoemde DIT-riolering. Deze riolering heeft een gecombineerde infiltratie en afvoer, van zowel grondwater als regenwater. Piekafvoer van hemelwater wordt via dit type riolering langzaam afgevoerd vanwege het grote oppervlakte waarover de bui wordt verdeeld. De vijver in het park houdt het grondwater vast en fungeert daarmee als buffer. Ook controleert de vijver het waterpeil. Bij een hoog peil (dus na een regenbui) treedt een zuiveringssysteem in werking. Een zogenoemde ‘BlueBiofilter’, ofwel een gecontroleerd biofiltratiesysteem met planten en filtermedia, zuivert het water voordat het in de ondergrond wordt geïnfiltreerd. In droge periodes gebeurt het tegenovergestelde, als het grondwaterpeil gaat zakken. Er zal dan water uit de ondergrond worden gepompt, waardoor het grondwaterpeil stabiel blijft doordat het DIT-riool het water verspreidt in de bodem. De intentie is ook om tijdens hete zomerdagen het gezuiverde water voor verkoeling te laten zorgen, zodat kinderen er mee kunnen spelen. Dat volgt later nog. In totaal kan er zo 40.000 m³ regenwater hergebruikt worden.”

Het systeem is nog niet volledig operationeel, omdat de stroomaansluiting nog niet gereed is door achterstanden bij de netbeheerder.
Bovendien moet de monitoring nog beginnen, omdat deze eerste combinatie van grondwaterbeheer en regenwateropvang uniek is in Nederland. Kok vervolgt: “Er liggen nog genoeg uitdagingen in het verschiet, onder andere om de waterkwaliteit te borgen. Daarom komt er nog een testfase van drie maanden. Ook moet de vergunning van het waterschap nog volgen. Voor de infiltratie van gezuiverd hemelwater in de bodem is namelijk een vergunning nodig.”

Op grote en kleine schaal

Als voorbeeld voor Klapwijk diende de eerste Urban Waterbuffer ontwikkeld door het TKI-consortium in de Rotterdamse wijk Spangen, nabij het stadion van voetbalclub Sparta. Sinds juli 2018 wordt hier 40.000 m² regenwater op een verhard oppervlak opge- vangen, gezuiverd en ondergronds opgeslagen, waardoor overstromingen in de wijk worden voorkomen en water beschikbaar komt voor hergebruik. Kok: “Na zuivering van het afstromende regenwater, van hoge concentraties ijzer, Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) en nutriënten, wordt het water opgeslagen en kan het dienen als irrigatie voor het voetbalveld in het Sparta Stadion. De voetbalclub kan de velden met 20.000 m3 water besproeien en bespaart daarmee grote hoeveelheden drinkwater.”

Een vergelijkbare toepassing is er in het Cromvlietpark in Den Haag, waar moestuinen en een kinderboerderij via een hemelwaterriool water ontvangen vanuit een buffertank van 70 m3 onder een speelveld. “Bijzonder hier is dat ook de opvang van oppervlakte- water mogelijk is door een verbinding met het nabijgelegen Noordpolderkanaal. Beide waterbronnen zijn apart aangesloten op het BlueBiofilter voor de zuivering. Gezuiverd water wordt via een infiltratieput onder zwaartekracht geïnfiltreerd naar een watervoerende zandlaag op een diepte van 19 tot 29 meter. Een aparte onttrekkingsput levert water aan een kraan in het park. Verder hebben we ook toepassingen op kleine schaal in Rotterdamse woonwijken, waar kinderen sinds eind 2021 met een handpomp kleine hoeveelheden voor speelwater kunnen oppompen”, vervolgt Kok.

‘In de Kwartelsingel is het eerste op zwaartekracht gebaseerde BlueBloqs systeem aangelegd’

Alleen opslag, geen hergebruik

Ook kan het systeem een oplossing zijn voor wateroverlast door de opslag van ondergronds water, zonder dat oppompen voor hergebruik gewenst is. Zo kwam er in dit kader interesse door de gemeente Maassluis, die ervaring wilde opdoen met diepe infiltratie van regenwater als oplossing voor klimaatadaptatie. De renovatie van de Kwartelsingel wees de gemeente aan als proeflocatie, waar de waterbergingscapaciteit vergroten van de Kwartelsingel een van de doelen was. Het regenwater van ongeveer 8 hectare omliggend stedelijk gebied wordt hier via het regenwater riool opgevangen en vastgehouden in de Kwartelsingel, een gesloten oppervlaktewaterlichaam. Karina Peña, de tweede oprichter en CEO van FieldFactors, legt uit: “Dit is het eerste op zwaartekracht gebaseerd BlueBloqs systeem. Zoals alle BlueBloqs systemen wordt het BlueBiofilter aangestuurd maar het water stroomt door de zwaartekracht zonder dat er een pomp aan te pas komt, waardoor het systeem energiezuiniger is. Wanneer het water in de Kwartelsingel 10 cm stijgt boven het gewenste niveau, stroom het overtollige water naar het zuiveringssysteem. Vandaar gaat het via verticale infiltratieputten naar de ondergrond voor diepe filtratie.” In dit geval leverde het bedri ook een zogenoemde ‘BlueHub’ om het systeem te bedienen en de kwaliteit van het water te monitoren.

Drinkwater voor dieren

Ook voor Diergaarde Blijdorp heeft het bedrijf zijn systeem toegepast. Het voordeel van een dierentuin is dat er geen vergunningen of plannen vereist zijn die binnen gemeentes wel gelden, dus het project kon snel van start. In samenwerking met Bufferblock is op het centrale plein een circulair watersysteem voor opvang en direct hergebruik van hemelwater gerealiseerd.
Zo kan regenwater niet alleen van het plein worden afgekoppeld, maar ook van omlig gende paden en daken en zo worden benut als drinkwater voor dieren en irrigatie van planten. Afstromend hemelwater wordt tijdelijk opgeslagen in een Bufferblok onder het vernieuwde plein en gezuiverd door een op maat gemaakte BlueBiofilter. Blijdorp had al een ongebruikte regenwaterkelder, waar nu het gezuiverde water wordt opgeslagen. “Dankzij de nieuwe BlueBiofilter zijn we in staat om jaarlijks 9.000 m3 opgevangen regenwater te zuiveren en te hergebruiken in de dierentuin. Met deze klimaatadaptieve maatregel besparen we niet alleen drinkwater en grondwater, maar ontlasten we ook het rioleringssysteem en proberen we onze bezoekers te inspireren zuiniger met water om te gaan”, is de reactie van René Reusen van Diergaarde Blijdorp.

Mee in planvorming

Ondanks de vele toepassingen, zijn er wel juridische uitdagingen bij de aanleg van het BlueBloqs-systeem. “De combinatie van het regenwateropvangsysteem met het grondwaterbeheer is nog niet de standaard. Regenwater wordt in de huidige planvorming van gemeentes nog maar mondjesmaat meegenomen, terwijl riolering voor 50 jaar de grond in gaat”, licht Kok toe. Kok verwacht dat de aankondiging dat zakelijke grootverbruikers 20 procent drinkwater moeten besparen in 2035, door minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Water- staat, voor een stimulans gaat zorgen. Bedrij- ven moeten dan immers op zoek naar andere bronnen, zoals het opvangen en hergebruiken van regenwater. En met BlueBloqs kunnen ze de huidige infrastructuur opwaarderen tot een circulair watersysteem. TW

Werking Urban Waterbuffer

De Urban Waterbuffer bestaat uit vijf stappen: opvangen, vasthouden, zuiveren, opslaan en hergebruiken van hemelwater (zie de schematische weergave). De zuivering gebeurt in een gesloten bak met zand en planten, waarna het gezuiverde, zoete water infiltreert in de bodem en daar opgeslagen wordt. In de bodem wordt het bestaande zoute grondwater verdrongen door het zoete hemelwater. Zodra hergebruik nodig is bij droogte, kan het zoete water worden opgepompt en dienen als irrigatie in de bodem of naar fonteinen toe. Het grote verschil met een traditioneel systeem is dat het regenwater niet horizontaal wordt afgevoerd, maar verticaal de diepte ingaat.

 

deze pagina